Pregătirea suprafeţei suport, la aplicarea gresiei şi a faianţei

Aplicarea gresiei şi a faianţei este, la urma-urmei, o investiţie. De aceea, dacă alegeţi să le montaţi dumneavoastră, fără sprijinul unui specialist, trebuie să ţineţi seama de câteva elemente. Unul dintre ele este „pregătirea suprafeţei suport”.

Acordaţi o atenţie deosebită locului pe care urmează să montaţi gresia. Nu placaţi cu gresie dacă suprafaţa prezintă denivelări, adâncituri, şapa este prea umedă sau prea uscată. Mai întâi, ţineţi seama dacă aţi eliminat toate defectele şi abia apoi continuaţi cu montajul gresiei.

În cazul în care montaţi gresie pe o suprafaţă placată anterior şi curăţată, asiguraţi-vă că au fost îndepărtate toate resturile vechiului adeziv şi astupate toate golurile din şapă apărute ulterior. Nu este exagerat dacă aspiraţi suprafaţa de placat cu un aspirator profesional. Cu cât mai curată şi mai dreaptă este suprafaţa de placat, cu atât rezultatul final va fi mai bun.

Dacă şapa pe care se montează gresia este prea uscată, este necesar ca aceasta să fie stropită cu apă în prealabil pentru a împiedica absorbţia apei din adezivul gresiei. Un adeziv din care apa este extrasă nu va avea calităţile maxime.

Puteţi aplica gresie şi peste gresia veche montată în trecut. Asta numai dacă nu vă deranjează înalţarea nivelului pardoselii, iar placarea veche este suficientă de rezistenta. Gresia existentă trebuie sa aibe o aderenţă foarte bună şi să nu sune a gol la ciocănire. Montarea gresiei noi se face după ce aţi amorsat suprafaţa existentă.