Mortarul şi variantele în care acesta poate fi utilizat

Un produs indispensabil în construcţii este mortarul. Acesta este un amestec omogen în care intră, în diferite proporţii, următoarele materiale de bază: apă, nisip şi liant. Bine amestecat şi omogenizat, acesta se transformă într-o pastă uşor de folosit, care se întăreşte în scurt timp. Se foloseşte la legarea cărămizilor între ele (mortar de zidărie), la acoperirea unor suprafeţe (mortar pentru tencuieli), dar şi pentru unele lucrări mici, cum sunt astuparea găurilor, crăpăturilor şi fisurilor apărute pe pereţi, precum şi pentru fixarea unor suporţi în zidărie.

În funcţie de ponderea materialelor componente, se disting mai multe variante de mortar: mortar pe bază de var, mortar de ciment simplu, mortar pe bază de ipsos.

Cel pe bază de var (mortar de var simplu şi mortar de var-ciment) are ca şi produs de bază varul. Acesta este, de altfel, liantul dintre componente. Mortarul de var simplu este folosit pentru lucrări de construcţii mai puţin solicitate, precum şi pentru tencuieli interioare în încăperi cu umiditate mică. Mortarul de var-ciment este folosit la lucrări de zidării mai solicitante şi la tencuieli interioare în încăperi cu umiditate mai ridicată, ca de exemplu, bucătării.

Mortarul pe bază de ipsos se foloseşte în două variante: mortarul de ipsos simplu, preparat fără nisip şi mortarul de ipsos-var. Mortarul pe bază de ipsos se foloseşte la executarea tencuielilor gletuite, a ornamentelor, precum şi la fixarea unor suporţi în perete.

Mortarul de ipsos se prepară cu puţin timp înainte de folosirea lui, deoarece priza şi întărirea lui se face foarte repede, după circa 3-4 minute şi se termină după 6-30 minute.